kunstzinnige therapie

Alles wat je wilt weten over kunstzinnige therapie

Door te werken met kleur, vorm en beeld ga je werken aan je eigen gezondheid en ontwikkeling. Tijdens kunstzinnige therapie praat je niet over je klachten, maar werk je dit uit in beeld met schilderen, tekenen of boetseren. Hier lees je alles wat jij wilt weten over kunstzinnige therapie. Voor wie is het? Wat is kunstzinnige therapie? Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Wat is kunstzinnige therapie?

Ieder mens is wel creatief, ook al zou je dat soms niet denken van jezelf. Kunstzinnige therapie is een therapievorm waarbij beeld, muziek, spraak en drama een effect heeft op het heel proces van de cliënt. Door de uitingen in beeld en geluid kunnen cliënten laten zien wat er bij hen leeft. Dit wordt ook al wel expressie genoemd. Kunstzinnige therapie heeft ook een impressieve werking, doordat de cliënt een fijne werking ervaart door de oefeningen in kleur, vorm, klant en beweging.

Bij kunstzinnige therapie is het van belang dat het om het proces draait en niet om het resultaat. Kunstzinnige therapie is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht en het stimuleren van ontwikkeling en genezing. Hierdoor ervaar je een betere evenwicht in het denken, voelen en handelen.

Kunstzinnige therapie is geschikt als behandelmethode voor zowel kinderen als volwassen met lichamelijke en/of psychische klachten.

Hoe gaat een behandeling kunstzinnige therapie in praktijk?

Het is mogelijk om een behandeling in kunstzinnige therapie op eigen initiatief te volgen, maar ook op doorverwijzing van een arts. Ervaring met kunst, beeld of muziek is niet nodig. De tijdsduur van de behandeling verschilt per persoon en is eenvoudig af te stemmen met een therapeut op het platform.

In de meeste gevallen begint een kunstzinnige therapie behandeling met een intake. Bij deze intake wordt stilgestaan bij het probleem waar aan je graag wilt werken. Vaak wordt dit gedaan met een schildering waarin jij laat zien hoe jij jezelf vormgeeft op je eigen wijze. Uit deze schildering komen de kwaliteiten en punten naar boven waarin gewerkt kan worden. Dit wordt met de cliënte besproken. Doordat elke kwaliteit en punten verschillen per persoon zijn vrijwel alle behandelingen in kunstzinnige therapie uniek. De behandeling bestaat verder uit oefeningen die bestaan uit je doelen. Hierbij kan gedacht worden aan oefeningen voor:

  • jezelf begrenzen en openstellen;
  • het leren loslaten en verwerking;
  • het uiten van je gevoelens;
  • werken aan meer verbinding met jezelf;
  • het leegmaken van je hoofd;
  • meer inzicht in jezelf creëren.

Kunstzinnige therapie is geschikt voor mensen die te maken hebben met verliesverwerking, angst-, somberheid- en paniekklachten, burn-out en onzekerheid. Je kunt ook een behandeling in kunstzinnige therapie nemen als je veranderingen moeilijk vindt.

Hulp nodig?

Op het platform van De Juiste Therapeut vind je verschillende therapeuten die de behandeling in kunstzinnige therapie aanbieden. Onze therapeuten zijn vakbekwaam, waardoor zij je graag willen helpen in jouw problematiek. Boek nu een afspraak via het online-afsprakenformulier.

Ben je nog nieuwsgierig naar een behandeling? Neem vrijblijvend contact op met jouw juiste therapeut.