Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Wat is psychomotorische therapie?

Psychomotorische therapie, ofwel PMT, is een goede behandeling voor mensen met psychische problemen of klachten. Deze klachten kunnen invloed hebben op het lichaam. Het doel van psychomotorische therapie is het verminderen van klachten door er op een actieve manier aan te werken, zoals badminton, dansen of ontspanningsoefeningen. Je wordt meer bewust van eigen gedachten en gevoelens. Tevens kun je nieuw gedrag aanleren met psychomotorische therapie.

Het verschil tussen psychomotorische therapie en andere therapieën

Psychomotorische therapie kenmerkt zich als een non-verbale therapie. Bij psychomotorische therapie staan lichaamsbeleving en beweging in het middelpunt. Je leert door middel van sport en spel in beweging te komen of letterlijk stil te staan bij een ervaring.

Voor wie is psychomotorische therapie geschikt?

Psychomotorische therapie is geschikt voor mensen die willen omgaan met hun problemen. Enkele probleem voorbeelden kunnen zijn:
  • je vindt het moeilijk om voor jezelf op te komen;
  • je wordt snel boos of agressief;
  • je kunt slecht concentreren;
  • je vindt het lastig om gevoelens te delen;
  • je hebt last van spanningen en lichamelijke klachten;
  • je hebt weinig energie om iets te ondernemen.
PMT is geschikt voor alle leeftijdscategorieën, zowel jong als oud.

Behandeling psychomotorische therapie

Tijdens een behandeling psychomotorische therapie ga je aan de slag met verschillende punten, zoals je eigen grenzen of wensen. Je leert om aan te geven wat je wel of niet fijn vindt tijdens een behandeling psychomotorische therapie. Dit kun je weer gebruiken in het dagelijkse leven. Zo leer je om beter naar je eigen lichaam te luisteren.

Heb je erge dingen meegemaakt in het verleden? Dan kan dat gevolgen hebben op de manieren waarop je denkt en je eigen zelfvertrouwen. Je kunt je boos voelen of erg verdrietig en tijdens een behandeling psychomotorische therapie leer je om deze boosheid of verdriet de baas te worden.

Een behandeling psychomotorische therapie kan individueel, maar ook met andere cliënten in een groep. De therapeuten luisteren altijd naar je eigen behoeften en wat voor jou het beste is.

Resultaat psychomotorische therapie

Het uiteindelijke resultaat met psychomotorische therapie zal leiden tot beter in contact komen te staan met je eigen gedachten en gevoelens. Je krijgt extra zelfkennis wat je zal helpen in het dagelijkse leven. Zelfkennis, zelfinzicht en zelfvertrouwen worden sterk vergroot met psychomotorische therapie. Het resultaat bij psychomotorische therapie zal je de rest van je leven profijt bij hebben.

Op zoek naar psychomotorische therapie?

Op DeJuisteTherapeut.nl vind je verschillende therapeuten die gespecialiseerd zijn in psychomotorische therapie. Onze therapeuten zijn te vinden via de volgende link. Klik hier.