Rationele Emotieve Therapie

Wat is Rationele Emotieve Therapie?

RET, ofwel Rationele Emotieve Therapie, kenmerkt zich als een vorm van cognitieve gedragstherapie en is ontwikkeld door Albert Ellis. Albert Ellis was een Joodse psychoanalyticus uit de Verenigde Staten. Bij Rationele Emotieve Therapie ligt de nadruk op gedachten en overtuigingen. De psychische problemen worden veroorzaakt door de interpretatie van een gebeurtenis, maar niet de gebeurtenis zelf. 

Het zijn vaak niet de problemen die het voor een mens moeilijk maakt, maar de manier waarop we tegen problemen aankijken. Je raakt vaak niet overstuur van een gebeurtenis, maar de manier hoe je hier tegen op kijkt. Het is belangrijk om te beseffen dat dingen zijn zoals ze kunnen zijn en niet zoals je dat graag zou willen. Op sommige situaties is het niet mogelijk om invloed uit te oefenen, op je eigen gedrag wel. 

Raadpleeg hier direct een therapeut.

Behandeling van Rationele Emotieve Therapie

Tijdens een behandeling voor Rationele Emotieve Therapie helpt een therapeut bij het opsporen van negatieve en irrationele gedachten. Een therapeut leert deze gedachte te vervangen naar rationele gedachten, waardoor een cliënt een realistischere beeld over zichzelf en de omgeving ervaart.

Deze vorm van therapie is een methode om ongewenst gedrag of emoties te buigen naar effectievere gedrag of emoties. Dit leidt naar een effectiever leven door gedachten te kunnen veranderen. Het klinkt eenvoudig, maar oefening is vereist voor blijvend resultaat en een positief leven. 
rationele emotieve therapie

Het ABC-model

Een bekend model in de behandeling van RET, ofwel Rationele Emotieve Therapie, is het ABC-model. Dit model staat voor:

  • A van aanleiding en oorzaak van het probleem,
  •  B voor de bril waardoor je kijkt en de overtuiging hiervan 
  • C voor consequentie en het gevolg. 

Met deze structuur wordt vaak duidelijk dat niet de gebeurtenis de oorzaak van je gevoel is, maar een gedachten en overtuiging van een persoon.

Hulp nodig?

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies over Rationele Emotieve Therapie? Neem contact op met één van de therapeuten op het platform.Maak een afspraak via ons boekingsformulier of stel een vraag aan een therapeut. 

rationale emotieve threapie