schematherapie

Schematherapie: wat is het en voor wie?

Schematherapie is een oplossing voor mensen met ernstige psychische stoornissen, waaronder persoonlijkheidsstoornissen, eetstoornissen of terugkerende depressies. Met schematherapie ga je de oorsprong van de gedragspatronen onderzoeken en veranderen. De invloeden uit de jeugd en het dagelijkse leven wordt onderzocht.

Tijdens schematherapie leer je jezelf veranderen, zodat jij beter in je vel gaat zitten, beter voor jezelf kunt zorgen en beter voor jezelf kunt opkomen. Je leert voelen wat jij prettig vindt en waar jij behoefte aan hebt en hier op een gezonde manier voor op te komen. Je laat je gedachten, gevoelens en gedrag positief veranderen.

Raadpleeg hier direct een systeemtherapeut. 

Voel jij je vaak afgewezen of verdrietig? Schematherapie kan jou helpen. 

Voel jij je vaak verdrietig of afgewezen als iemand een afspraak afzegt met jou? Of voel jij je ongelukkig als je een puntje van kritiek krijgt op het werk? Ben je bang om verlaten te worden als je een relatie aan gaat? Het zijn allemaal voorbeelden van vervelende gedragspatronen die jouw leven kunnen beïnvloeden. Je weet dat jouw vriend(in) je niet zomaar zal verlaten of dat je baas eigenlijk gewoon super blij met jou is, maar toch word je elke keer door negatieve emoties overladen als er een kleine aanpassing in het leven voordoet.

Emoties helpen om aan te tonen hoe jij je voelt. Emoties zijn dus erg handig in een relatie met andere mensen. Als je in jouw jeugd hebt geleerd om altijd je emoties te verbergen (en niet te huilen), kan dit leiden tot overdreven waakzaamheid of emotionele geremdheid. Dit kan een depressie tot gevolg hebben.

Lukt het niet om deze negatieve emoties los te laten en gelukkiger te leven? Schematherapie is een geschikte behandeling om deze gedragspatronen positief te veranderen. 
schematherapie

Het nut van schema's 

Schema's zijn eigenlijk schema's die je leven makkelijker maken, zodat jij weet hoe bepaalde situaties gaan en wat erbij hoort. Hierbij kan gedacht worden aan:
  • handen schudden op een verjaardag,
  • wachten in de wachtkamer bij een dokter of tandarts,
  • kaarsjes uitblazen als je jarig bent
  • of condoleren en rouwen bij een begrafenis.

Ieder mens heeft duizenden van zulk soort schema's opgeslagen in het geheugen. Zo weet je altijd wat je moet doen met een bepaalde situatie. Zonder een schema zou je alles voor de eerste keer doen en dat kost ontzettend veel energie.

Een schema wordt in de psychologie bedoeld als een opvatting, emotie of je houding om gebeurtenissen te interpreteren en een betekenis aan te geven. Deze gebeurtenissen kunnen weer je gevoelens of gedrag beïnvloeden. Deze schema's worden ontwikkeld in je levensjaren en worden sterk bepaald door ervaringen uit jongere jaren. Deze ervaringen kunnen negatief geweest zijn voor je eigen zelfbeeld. Dit worden disfunctionele schema's genoemd.

Een behandeling met schematherapie

Tijdens schematherapie praat je met je therapeut over je schema's die jou (wellicht onbewust) dwars zitten. De nadruk in schematherapie ligt vooral op je opvoeding, omgeving en ervaringen uit de jeugd. Je kunt hier niet bewust mee bezig zijn, maar deze schema's kunnen je huidige leven wel beïnvloeden. De therapeut bespreekt met jou bijvoorbeeld de relaties met je ouders, je schoolperiode en de band tussen jou en je vrienden. Je persoonlijke biografie speelt een belangrijke rol.

Samen met de therapeut ga je deze schema's aanpakken die jou niet verder helpen in het leven. 

Hulp nodig?

Vind hier een therapeut die gespecialiseerd is in schematherapie. Nog vragen? Neem contact met ons op.