Verlatingsangst: wat is het en hoe los je het op?

Je gaat een nieuwe relatie aan. Voel jij je bang om afgewezen te worden? Of ben je bang dat je in de steek wordt gelaten? Pas je jezelf aan voor je partner? Geef je moeilijk je grenzen aan? Dan kan het zijn dat je last hebt van verlatingsangst. 

Wat is verlatingsangst? 

Bij verlatingsangst voel je een angst dat je partner jou in de steek laat of je verlaat. Dit kan ook voorkomen bij kinderen, zoals scheidingsangst. Dit is een normaal onderdeel van de ontwikkeling. 

Het kan moeilijk blijven om alleen te zijn, ook voor volwassenen. Het kan zelfs zijn dat dit een relatie beïnvloedt en dan spreek je van verlatingsangst. Er zijn verschillende symptomen die uitwijzen of je last hebt van verlatingsangst, waaronder:

  • je vindt het erg moeilijk om alleen te zijn; 
  • je hebt een laag gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen;
  • je voelt angst om afgewezen of verlaten te worden;
  • je past je vaak aan aan een ander;
  • je hebt vaak bevestiging nodig van je partner;
  • je voelt je vaak bezorgd over de ander;
  • je vindt het spannend om iets alleen te doen;
  • je bent vaak jaloers.


Therapie bij verlatingsangst

Het kan zijn dat verlatingsangst je dagelijkse leven en je relaties sterk beïnvloedt. Hierdoor is het van belang om deze problematiek aan te pakken. Therapie is hiervoor een goede oplossing!

Je leert om een relatie op te bouwen zonder angst om in de steek te worden gelaten. Tijdens de therapie leer je beter omgaan met verlatingsangst. Indien je het nodig hebt, leer je ook beter om te gaan met je eigen zelfbeeld. De therapeut helpt mee om onderliggende oorzaken te onderzoeken. Zo leer je jezelf en je partner beter kennen en kun je in de toekomst beter reageren in een discussie of conflict met je partner. Door de nieuwe inzichten die je krijgt, kun je verlatingsangst overwinnen. Je voelt je uiteindelijk een stuk beter in je relatie en je krijgt meer vertrouwen in je partner. 


Welke therapie past bij verlatingsangst?

Een therapeut die goed bij deze problematiek past is verlatingsangst therapie. Daarnaast speelt verlatingsangst af in een relationele sfeer waardoor relatietherapie ook erg nuttig kan in.


Het verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst 

Beide vormen komen erg met elkaar overeen. Het kan zijn dat je van beide vormen wel symptomen of kenmerken hebt. De achtergrond kan hetzelfde zijn, maar de uitingen kunnen wel degelijk verschillen. Bij bindingsangst ben je bang om gekwetst te worden door een relatie op afstand te houden en bij verlatingsangst voel je je te sterk verbonden met de angst om verlaten te worden door je partner. 

Denk je dat je last hebt van verlatingsangst? Twijfel niet om contact op te nemen met één van onze therapeuten.